slice hook golf

Sla jij een Slice of een hook?

4 november 2015

 Hook of een Slice – Wat is het verschil?

Enkele van de meest voorkomende misvattingen in het golf, zijn de termen die mensen gebruiken bij de verwijzing naar de uitkomst van een slag. De meeste mensen halen de termen door elkaar en daarom hebben we besloten om dit duidelijk te maken. Sommige slagen worden met opzet gedaan om een hindernis te omzeilen, maar vaak zijn de slagen niet bedoeld.

De grafiek is gemaakt uit het oogpunt van een rechtshandige golfer, voor linkshandigen dient deze gespiegeld te worden. Gebruik deze tabel om te zien hoe uw slechte schoten echt worden genoemd.

Een “Hook” is normaal gesproken een slecht geraakte slag die een scherpe bocht naar links maakt.

Een hook wordt veroorzaakt door het raken van de bal met een gesloten clubblad, of door het te snel draaien van het bovenlichaam. Deze slag is erg moeilijk te controleren en wordt daardoor ook zelden met opzet gespeeld.

Een “Slice” is het tegenovergestelde van een hook. Hierbij gaat de bal met een scherpe bocht naar rechts. Dit is de meest voorkomende fout bij amateur golfers. Door de bal met een te open clubblad te slaan, gaat de bal hard naar rechts. Een slice kan ook worden veroorzaakt doordat je onderlichaam sneller draait dan je bovenlichaam, wat zorgt voor een open clubblad bij impact.

Een “draw” begint recht en draait licht naar links toe. Deze slag wordt vaker met opzet gespeeld door de gevorderde golfer. Een amateurgolfer die een draw slaat, doet dit meestal door een gesloten clubblad tijdens de impact, of door een swing van binnen naar buiten te maken.

Een “Fade” is weer het tegenovergestelde van een draw. Hierbij start de bal recht en draait licht naar rechts. Ook deze slag wordt vaak met opzet gespeeld. Deze slag kan worden gemaakt door een open clubblad te hebben bij impact, of door een swing van buiten naar binnen te maken.

Een “pull shot” draait niet van zijn lijn af. Dit is een rechte slag, maar te links van de target. Een Pull wordt vaak veroorzaakt door het te snel draaien van je bovenlichaam, waardoor je de slag naar links trekt. Een pull kan ook gaan draaien naar rechts wat een “Pull slice” of “Pull fade” (niet op het plaatje) zal veroorzaken.

Het tegenovergestelde van een Pull, is de “Push”. De bal vertrekt op rechts, maar houdt wel een rechte lijn en zal daardoor dus rechts van het target eindigen. Deze slag wordt vaak veroorzaakt doordat je bovenlichaam te langzaam draait, waardoor je de bal naar rechts duwt. Een push kan ook gaan draaien naar links, wat resulteert in een “Push hook” of een “Push Draw” (niet op het plaatje).

Als dit allemaal “verkeerd” geraakte slagen zijn, hoe noem je dan een goed geraakte slag?

Dat noem je een “Pure Shot”,  en kan alleen worden omschreven als een goede slag, recht en op lijn met je target.


 

En wist je dat de mate van afwijking kan worden beïnvloed door de soort bal die je speelt. Lees hier meer!

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *